Co asi nevíte o…

Ovoce nebo zelenina?

 

Rajče je neobyčejně všestranné a řadíme jej k plodové lilkovité zelenině. Je zde však také i dosti početná skupina, která řadí rajče spíše k ovoci. V minulosti se vedlo několik sporů, zejména v USA, zda je rajče ovoce či zelenina. Některé státy USA jej mají za ovoce, jiné za zeleninu a některé jej mají jak za ovoce tak i zeleninu. Spor řešil také Evropský parlament v roce 2011, který se ve svém usnesení přiklání spíše k ovoci.

Ať už je rajče ovoce či zelenina, je oblíbené jak v teplé tak i studené kuchyni. Rajčata jsou bohatá na beta-karoten a vitamín C. V menší míře obsahuje také vitamíny B a lykopeny. Slouží jako zdroj draslíku a chromu s vysokým podílem vlákniny. Neobsahuje téměř žádný tuk. Jsou úžasně aromatická a jsou proto oblíbená hned v několika světových kuchyních. Vhodná jsou také jako zdravá příloha ke svačince i hlavnímu jídlu.

V našich sklenících pěstujeme rajčata celoročně, které jsou mnohem chutnější a voňavější, nežli rajčata z dovozu. Aby taková rajčata vydržela dlouhou cestu, jsou trhána ne zcela dozrálá, neboť mají schopnost se naplno vybarvit a dozrát i po utržení. Nejvoňavější jsou ale rajčata, která plně dozrála přímo na keři.

Jak kupovat a skladovat rajčata?

Při nákupu vybírejte rajčata nejen podle barvy, ale také podle vůně. Měla by být přiměřeně měkká, ale ne zase tolik, aby byla potlučená nebo úplně rozměklá. A myslete na to, že aroma rajčat je citlivé na poškození chladem, proto se skladování v lednici nedoporučuje. Vhodnější je skladování při pokojové teplotě či v chladu spíže. Pro rychlejší dozrání je můžete zabalit do novin nebo do papírového pytlíku.

Uložit odkaz do záložek.